понедельник, 5 декабря 2011 г.

Зворотна сторона монстра

Гітлер - одна з найстрашніших та найзагадковіших постатей ХХ століття. Верхівка та серце Третього рейху, чудовий військовий стратег, гарний оратор та найбездушніший убивця усіх часів.  А ще... досить непоганий художник...


Малювати майбутній фюрер почав маленьким хлопчиком. У 18 років дитяча мрія та жага до творчості привели Адольфа Гітлера у Віденську художню академію. Але він з тріском провалив вступні іспити. Невдаха художник залишився у Відні. Протягом декількох років фюрер жив у притулку для бідних, перебивався невеличкими заробітками і читав політичну літературу.




Малювання Гітлен не полишив. Але за молодим художником не ганялись. Зрідка він продавав свої невелички шедеври, інколи йому випадала нагода працювати ілюстратором. У малюванні, як і у всіх справах, у фюрера проявлялась німецька педантичність: малював він виключно тричі на тиждень і не більше трьох малюнків за день. 



Арт здобутками фюрер похвалитися не може. За його акварельні пейзажі давали небагато. Він ледве зводив кінці з кінцями. А от у 1999 році дві картини Гітлера обійшлися невідомому колекціонеру у 131 тисячу доларів. 



Пейзажі фюрера бідні на кольори. Загалом домінує сірий та коричневий.  



Молодий художник захоплювався кубістами. Але його техніка тяжіла до класиків. Чи то вплив Мюнхенської школи, чи то небажання приймати нові форми у своїх картин, але фюрер волів радше милуватись сучасним мистецтвом здалеку, ніж привносити його у свої маоюнки. 



Коли дивишся на ці пейзажі, складно повірити, що створив їх монстр ХХ століття. За попередніми підрахунками диктатору належать понад тисячу картин. Сьогодні їх цінують як ніколи. А ціна за один невеличкий малюнок починається від 3 тисяч доларів. 
 

Комментариев нет:

Отправить комментарий