четверг, 3 октября 2013 г.

Благий мат - культура чи антикультура?



Наступного разу, коли захочете вилаятись, не стримуйте себе в емоціях. Виявляється, використання нецензурної лексики подовжує життя. Принаймні, так стверджують Гарвардські учені. Вони запевняють  -брутальна лайка знімає стрес та нервові напруження. Через що людина одразу скидає з себе багаж негативних емоцій і переходить у стан заспокійливої нірвани. 




А от усілякі там енерегетики, астрологи, хіроманти і інші хєро менш оптимістичні. Виявляється, міцні слова на енергетичному рівні гірші за прокляття. Усе дуже просто - від лайки аура руйнується. Людина автоматично починає хворіти на усіх рівнях - фізичному, духовному, душевному. При цьому б'є на здоров'я "благий мат" і тих, хто свариться і тих, на кого виливають лексичний бруд. 

Вітчизняні учені вплив на організм людини матюків не досліджували, утім провели національне опитування. Згідно якого – половина українців міцні слова знає, утім часто користуються ними лише 30% опитуваних. Майже половина з яких таким чином знімає нервове збудження, чи додає емоційності мовлення. Серед опитаних найбільше лаяться чоловіки на роботі та в колі друзів. 

Психологи ж наголошують, матюкаються ті, у кого інтелект не на кращому рівні. У тому сенсі, що лексичний запас людини надто низький, щоб підібрати замість прекрасного бля рівноцінний йому еквівалент. І, зазвичай, не добираємо слова ми під час нервого напруження. 

Філологи у свою чергу вивчають мат як частину культури або як антикультуру. Бо для лескикознавців чути лайку, те ж саме, що різати їх по-живому. Але ж матюкаються на кожному кроці і, щоб уникнути міцних слів треба бути або глухим, або ж ходити з затичками у вухах. 

Українські парламентарі вирішили міняти положення справ. Зареєстрували законопроект №3327, яким пропонують підвищити штрафи за лайку в громадських місцях до п'ятдесяти оподаткованих мінімумів. Нині цей штраф становить від трьох до семи років позбавлення волі не оподаткованих мінімумів доходів громадян, власне 51 - 119 грн. Цікаво чи виписали хоч один адмінпротокол за лайку, якщо і міліціонери, і депутати, і прості смертні без мата свого життя не уявляють.  

Якщо чесно, то викорінити лайку, на мою думку, не можливо. В сучасному світі, де час летить, наче Ferrari по трасі Київ-Житомир, краще використати коротке бля, пі....ец, с....ка, ніж "ох ти ж жінка легкої поведінки", "як усе погано", "ах ти ж погана людина". Може, я і не права?

Комментариев нет:

Отправить комментарий