вторник, 21 февраля 2012 г.

Культурна спадщина Приймаченко

Познайомилась я із творчістю Марії Приймаченко у років 14. Тоді мій викладач художньої школи приніс календар з репродукціями її картин. Він нам показував цей календар і увесь час наголошував: "Ось так ви повинні малювати". Малювати ми так не стали, але ці картини викликали неабиякі дискусії серед нас - учнів. Ми постійно стверджували, що такі картини створити зможе, навіть, мала дитина. Чому ж тоді Приймаченко виносять на мистецький подіум? Як виявилось згодом, зрозуміти її полотна не під силу кожному. Під час споглядання потрібно вмикати інтуіцію разом з мінімальними мистецькими знаннями. Лише після того як я закінчила художню школу, класичну філологічну освіту, я змогла наблизитись на пів кроку до розуміння її полотен.

Три діда
 Міфічні істоти, казкові рослини і звичайні побутові сцени - усе це гармонійно переплітається у картинах художниці. Усі ці символи і архетипи родом з України. Приймаченко народилась на Поліссі, землі оповитою міфами і легендам. Вона захоплювалась квітами, тому й не дивно, що усю їх красу вона передала у фарбах.

Звір гуляє
 
Її твори були відомими у Європі. Картини з успіхом експонувалися у Парижі, Варшаві, Софії, Празі й Монреалі. Навіть сам Пабло Пікассо виявляв неабиякий інтерес до полотен художниці самоучки.

Сватає Іван Галю
Після смерті Маріїї Приймаченко її картини зажили новим життям. Перетворившись з картин у елементи декору.
колекція Оксани Караванської весна-лато 2009
колекція Оксани Караванської весна-лато 2009




Комментариев нет:

Отправить комментарий